Skip to main content

Goede voornemens – maak ze light en bereikbaar!


Het nieuwe jaar is al weer een paar weken in volle gang. Had je goede voornemens en grote dromen of ben je gewoon zonder voornemens aan het jaar begonnen? Alles is natuurlijk goed. Maar als je meer uit jezelf wilt halen, is het goed om bewust stil te staan bij jouw verlangen.

Einstein zei het al: Als je blijft doen wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg.

Maar hoe krijg je verandering voor elkaar? lees hier verder


Verandering begint bij bewustwording, een wens, een droom, die uiteindelijk vorm krijgt in een goed voornemen. En een goed voornemen is meestal een groot, moeilijk bereikbar doel.

Vaak beginnen na een paar weken al de eerste scheurtjes in je goed voornemen te komen. En nu begint de frustratie. “Het lukt me niet! Ik faal…..”

Hier begint de kunst van het bereiken van je doelen en dromen. Bedenk dan maar een Plan B - een light-variant van je goede voornemen. Knip het op in kleine behapbare stappen….

…. Iedere lange reis, iedere hoge berg bereik je met één stap tegegelijk …

…. Beter vandaag een kleine stap dichter bij het doel dan geen stap….

Begin met een light-versie
Het voornemen ik ga elke dag …… sporten of mediteren of vul jouw voornemen hier in, is niet zomaar de rest van je leven vol te houden… en zondigen geeft je een naar gevoel….
….. maak het kleiner en overzichtelijk…. Begin met een light-versie van je voornemen zoals
Ik ga een maand lang ieder weekend 1x mediteren of sporten. Als dat geslaagd is, dan heb je een succeservaring. Zo houd je het langer vol en slijt het nieuwe gedrag in…. En daarna ga je een stap verder met 2x per week enz..

Formuleer positieve doelen
Positieve doelen hebben meer kans van slagen dan negatieve doelen! Want je hersenen herkennen het woordje NIET niet. Neem het voorbeeld van de roze olifant. Zeg je, denk niet aan de roze olifant. En je denkt geheid aan een roze olifant. Er is geen ontkomen aan. Je hersenen zien horen alleen de roze olifant.

Ik ga niet meer snoepen of snacken…… NIET MEER is een negatief doel.

Een goed alternatief is: De als-dan-strategie:
….. als ik wil snacken, dan pak ik een gezonde snack
…. ik zet een paar gezonde snacks klaar in de koelkast
…. Voor het snacken vul ik het kleinste schaaltje, dan moet ik weer lopen wanneer ik meer wil, en kan ik ondertussen bedenken of ik het echt niet kan laten…..
…. Als ik chocolade lust, neem ik 1 klein stukje…. Voor ieder klein stukje moet ik opnieuw naar de keuken lopen…..
….. ik koop maar 1 zak in per week. Als het op is, dan is het op….
Dit is veel makkelijker vol te houden. En met een positief gevoel sta je sterker.